Ronnie Alt

Verhoog je financiele bewustzijn door het volgen van deze blog

‘Fed de wanhoop nabij’

with 6 comments

Alsmaar geld bijdrukken gaat ergens mis! lees dit bericht van Hans de Geus.

Rente daalt niet langer
Doel van de kamikazeverruiming door de Fed is dat de lange rente, de kapitaalmarktrente die door de markt bepaald wordt, omlaag gaat. Zorgwekkend is dat ondanks de aankondiging van de wanhopige QE2, afgelopen woensdagavond, de 10 jaars rente alleen maar gestegen is. Dat doet vermoeden dat de Fed geen tractie meer heeft en als een auto die vastzit in het zand, zichzelf alleen maar verder vastgraaft door meer gas te geven.

Omslagpunt
Als het inderdaad zo is dat de verruiming door de Fed ineffectief is, is dat iets om ons heel erg zorgen om te maken. Het betekent namenlijk dat het drukkende effect op de lange rente door de extra Fed-vraag naar obligaties teniet wordt gedaan door de zorg dat de extra liquiditeit tot gierende inflatie leidt. Die vrees wordt versterkt door het beeld op de markt voor Inflation Linked obligaties, zogenaamde TIPS: de 5 jaars variant daarvan handelt op negatieve rendementen. Zo bang is de markt voor inflatie dat ze geld toe willen geven om maar beschermd te zijn tegen eventuele inflatie.


Tandeloze Fed
Als lange rentes inderdaad niet verder omlaag gaan, betekent dit dat het open markt beleid van de Fed tandeloos is geworden; dat nog meer stimulering de VS alleen maar verder het drijfzand in helpen, dat het zichzelf aan eigen haar omhoog trekken inderdaad niet werkt.

Negatieve bij-effecten
Terwijl het pósitieve effect dat de Fed beoogt uitblijft, zit de rest van de wereld wel met de négatieve consequenties: nog meer liquiditeiten die de wereld over klotsen, links en rechts zeepbellen creëerend én een lagere dollar.

bron: rtl-z

Wil je meer over mij weten kijk dan op http://www.ronniealt.com

Written by ronniealt

november 9, 2010 bij 11:36 am

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. en nog een negatief effect wat nooit genoemd wordt:

    de Fed heeft weer een stukje Amerika en daarmee wereld in handen.

    Hoe je het ook wendt of keert, de Fed is de lachende 3e, en wij ons maar afvragen waarom ze doen wat ze doen.

    Rishi Doerga

    november 9, 2010 at 1:49 pm

  2. Drijfzand is geen economische term, maar gierende inflatie dan wel. Maar die treedt alleen maar op als prijzen massaal zo sterk stijgen in een korte periode, dat de gemiddelde omloopsnelheid van het geld omhoog gaat terwijl de consumptiegoederenproduktie tekort schiet. Een voorbeeld is Duitsland juist vóór 1923,
    maar nationale, laat staan regionale en mondiale economieen zijn daar nu niet aan toe. Bovendien lijkt 600 miljard dollar microeconomisch heel wat, maar als percentage van het totaal aantal dollars in omloop in de wereld, is het macro niet zo veel. Het FED-programma is betalingsbalanspolitiek : laat het volume dollar in omloop iets sneller toenemen dan het volume Yen in omloop, daar profiteert de US industrie van ondanks de starheid van monetair China dat aan eenzelfde effect niet wil meewerken. Bernanke is de wanhoop niet nabij.

    h.a.c.van asten

    november 9, 2010 at 2:00 pm

  3. Het is altijd goed om het ook van een andere kant te bekijken

    ronniealt

    november 11, 2010 at 10:35 am

  4. Beste Ronnie Alt,
    Wat een waardevolle inhoud heeft dit blog. Ik heb alles gelezen en ik leer nog steeds bij. Ik nodig je ook uit om op mijn blog te kijken. met vr gr Wim

    wim

    november 16, 2010 at 6:45 pm

  5. Inflatie of deflatie?
    Lees de 5 Redenen waarom de kans op Deflatie Nu erg groot is

    Wat is deflatie en wat boeit dat mij?

    Bij deflatie dalen de prijzen van spullen die je koopt ten opzichte van een jaar geleden. In de geschiedenis komt Deflatie vaker voor maar niet meer de laatste tientallen jaren.

    1) In Westerse landen staan nu veel gebouwen en fabrieken ongebruikt leeg. Om deze productiemiddelen toch te gebruiken nemen de eigenaars genoegen met steeds lagere opbrengsten en prijzen. Dat is gunstig voor consumenten.

    Maar als de bedrijfswinsten afnemen, blijft er minder geld over om personeel te betalen. Dus stijgt het aantal werklozen. Deze werklozen kunnen minder kopen dan een jaar geleden. Hierdoor zullen bedrijven weer minder verkopen. En moeten ze weer mensen ontslaan. Dat wordt nog versterkt als consumenten denken dat producten over een jaar goedkoper zijn dan nu en de aankopen gaan uitstellen. Ook de overheid zal merken dat ze minder belastinggeld binnenkrijgt en moet dus zuinig aandoen. Kortom: bijna iedereen zal hier last van krijgen.

    Lees verder op http://www.financielevalkuilen.com/blog/5-reden-waarom-de-kans-op-deflatie-nu-erg-groot-is

    Wim Leegwater

    november 28, 2010 at 2:22 pm


Plaats een reactie