Ronnie Alt

Verhoog je financiele bewustzijn door het volgen van deze blog

Wereldbank wil goudstandaard weer invoeren

leave a comment »

Nu de fed heeft aangekondigd meer geld bij te drukken en de dollar zijn positie als wereldmunt aan het verliezen is. Komen er stemmen op om de valuta weer te koppelen aan goud. Ik zelf vind dit een goede zaak. Koppel de valuta maar weer aan goud.

Leidende economiën in de wereld moeten overwegen een soort goudstandaard weer in te voeren, dit om valutabewegingen in goede banen te leiden.

 

Bretton Woods
Dat zegt president Robert Zoellick van de Wereldbank in de Financial Times. Volgens hem is een opvolger nodig voor wat hij het Bretton Woods II systeem noemt. Dit is de huidige situatie van schommelende wisselkoersen. Dit was de opvolger van het Bretton Woods systeem uit 1944, waarin sprake was van vaste wisselkoersen.

De dollar en goud
Het Bretton-Woodssysteem bestond er onder andere uit dat de waarde van alle nationale valuta gekoppeld werd aan die van de dollar, en de dollar op zijn beurt gekoppeld werd aan het goud tegen een vaste pariteit (35 dollar per ounce). Hiermee werd de dollar dan nu ook officieel de belangrijkste munt ter wereld. Onder Bretton Woods konden landen hun dollarvoorraden omwisselen in goud. Toen de VS ten tijde van de Vietnamoorlog dollars ging bijdrukken werd het vertrouwen in de dollar ondermijnd. Veel landen gingen hun dollars omruilen voor goud, zodat de goudvoorraad van de VS kromp. In 1971 zag president Nixon dit systeem noodgedwongen loslaten.

Yuan
Volgens Zoellick moet het nieuwe systeem zowel de dollar als de euro, de yen, het pond en de Chinese yuan omvatten. De Chinezen zouden dan wel de koers van de yuan vrij moeten laten. Het systeem zou ook goud moeten omvatten, als ‘internationaal referentiepunt van marktverwachtingen over infaltie, deflatie en toekomstige wisselkoersen’.

China
China houdt nu nog zijn yuan vastgeklonken in een bepaalde bandbreedte met de Amerikaanse dollar. De VS verwijt China dat dit bijdraagt aan de tekorten op de handelsbalans (en dus overschottten voor China). Op de G20 congres deze week zullen valutakoersen zeer waarschijnlijk weer te sprake komen.

Duitse kritiek op beleid VS
Onlangs gooide de Duitse minister van financiën Schäuble olie op het vuur door het economische model in de VS te omschrijven als ‘in een diepe crisis’. Hij bekritiseerde de beslissing van de Fed om nog eens $600 miljard in de economie te pompen. Hij verwijt de Amerikanen dat zij nu hetzelfde doen als de Chinezen, met hun beleid te koers van de yuan laag te houden.

Goudstandaard
Er zijn geregeld pleidooien voor een terugkeer naar de gouden standaard, maar de meeste beleidsmakers en economen denken dat het zal leiden tot een te strak monetiar beleid dat zal leiden tot lagere groei en hogere werkloosheid.

bron: rtl-z

Wil je meer over mij te weten komen kijk dan op http://www.ronnieal.com

Written by ronniealt

november 8, 2010 bij 11:23 am

Plaats een reactie